Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

"Ανάσα" για το πάρκο Αντώνης Τρίτσης η ένταξή του στο σχεδιασμό για τους πράσινους διαδρόμους

"Ανάσα" για το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" αποτελεί η απόφαση της διοίκησης του φορέα διαχείρισης να εντάξει την έκταση των 913 στρεμμάτων στο σχεδιασμό για τους πράσινους διαδρόμους που θα διατρέχουν περιοχές στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρόταση για τους πράσινους διαδρόμους  έρχεται από τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία, την οποία έχει υιοθετήσει σχετική μελέτη του ΕΜΠ και λαμβάνει τη μορφή είτε επανάχρησης εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών υποδομών, είτε δημιουργίας νέων συνδέσεων μεταξύ κεντρικών περιοχών και περιφερειακών δήμων.

Μάλιστα ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες προκειμένου να ληφθούν υπόψη και οι παράμετροι του χωρικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης του πάρκου και ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γ. Πολύζο, το προσχέδιο του ειδικού χωρικού σχεδίου αναπτύσσεται σε τέσσερα σημεία που αφορούν:

  • στην θεσμική θωράκιση του πάρκου, 
  • στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας με όμορες περιοχές
  • στην αναδιοργάνωση βασικών λειτουργικών ενοτήτων 
  • στην επέκταση του εσωτερικού δικτύου πρόσβασης και κίνησης.


Υγρότοπος με καλλιέργειες

Οι επόμενες δράσεις για το πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” προβλέπουν την ανάδειξη υγροτοπικού συστήματος των λιμνών με την επαναλειτουργία του δικτύου ανακύκλωσης νερού και την εξασφάλιση νέων πηγών υδροδότησης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην οργάνωση και αναβάθμιση των καλλιεργειών σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, με σκοπό τη δημιουργία πρότυπου κέντρου αστικών καλλιεργειών. Για την ενεργειακή αυτονομία του πάρκου προβλέπεται η ανάπτυξη ήπιου συστήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε άμεση συνεργασία με πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Ζητούμενο αποτελεί η αδιάκοπη επίσκεψη των πολιτών στο πάρκο και γι’ αυτό σχεδιάζεται η φύλαξή του όλο το 24ωρο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με άμεση προκήρυξη απευθυνόμενη σε φορείς Κοινωνικής Οικονομίας.




Ο Ειδικός Χωρικός Σχεδιασμός για το πάρκο Τρίτση προσανατολίζεται τόσο στην περιβαλλοντική προστασία, όσο και στην οικονομική βιωσιμότητα. Κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου. Ως ελάχιστο ποσό λειτουργίας και συντήρησης έχει εξασφαλιστεί 1 εκατ. ευρώ από την τακτική χρηματοδότηση των 66 δήμων της Αττικής και πόρους του Πράσινου Ταμείου. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί 300.000 ευρώ από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.

“Έχουμε απόλυτη ανάγκη από μεγάλους χώρους πρασίνου, όπως και από μικρότερους για να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές πλευρές της κλιματικής αλλαγής. Κανένας κοινόχρηστος χώρος δεν πρέπει να πάει χαμένος” τονίζει στην “Α” ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Γ. Πολύζος. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι “η περίπτωση του πάρκου Αντώνης Τρίτσης είναι μια ευκαιρία για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο για το σύνολο των κατοίκων της πρωτεύουσας, όσο και της Δυτικής Αθήνας”. “Από την πλευρά μας παρουσιάσαμε τις πρώτες κατευθύνσεις για την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδιασμού του πάρκου, τις οποίες θα καταθέσουμε πριν από το τέλος του 2017 για νομοθέτηση. Πρόκειται για ένα ενιαίο και δημόσιο χώρο με την αύξηση της προσπελασιμότητας και τη διατήρηση της υψηλής οικολογικής ταυτότητας του πάρκου” καταλήγει ο Γ. Πολύζος.





Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στόχευση, που είχε προβλεφθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα, με σκοπό την ανάπτυξη έξι ακόμη μητροπολιτικών διαδημοτικών πάρκων. Πρόκειται για τα πάρκα σε Ν. Φιλαδέλφεια, Αττικό Άλσος, Γουδή, Φαληρικού Όρμου, Σεπελίτσαρι Νίκαιας και Ελληνικό. Σκοπός είναι η αύξηση της αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΟΣΑ η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο της Αθήνας είναι 0,96 τ.μ., ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 τ.μ./κάτοικο.


Με πληροφορίες από την εφημερίδα Αυγή