Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΠΟΤΑ ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ

Το Μουσείο του ΤΕΝΞ στο Στρατόπεδο «Λοχαγού (ΜΧ) Βασίλειου Καποτά», στις Αχαρνές λειτουργεί από το 2001 και αποδίδει πλήρως τόσο την ιστορία του Τάγματος όσο και την προσφορά του από το 1954 που ξεκίνησε να λειτουργεί έως σήμερα.





Δεν είναι μόνο το τεράστιο κοινωνικό έργο που προσφέρει με την εκκαθάριση παλαιών ναρκοπεδίων -και όχι μόνο- σε όλη τη χώρα και την απόδοση των χώρων για δημόσια χρήση, είναι και τα πολλά και ενδιαφέροντα “ύποπτα” τεκμήρια που φέρνει στην επιφάνεια και βοηθούν σημαντικά την ιστορική και επιστημονική έρευνα.

Ο λόγος για το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), εδρεύει στο Στρατόπεδο «Λοχαγού (ΜΧ) Βασίλειου Καποτά» στις Αχαρνές Αττικής, το οποίο τα τελευταία 60 χρόνια συμβάλλει ουσιαστικά στην απαλλαγή της ελληνικής κοινωνίας από τον τεράστιο όγκο ναρκών, χειροβομβίδων, βλημάτων, βομβών και πάσης φύσεως εκρηκτικών μηχανισμών που εγκαταλείφθηκαν στο έδαφος, και χρονολογούνται από τον Α' και Β΄ Π.Π., καθώς και από τον καταστροφικό Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε.





Κύρια αποστολή του ΤΕΝΞ είναι η έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων και η επιμελημένη εκκαθάριση τους εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών. Το επιχειρησιακό έργο που προσφέρει το προσωπικό του 364 μέρες το χρόνο, συνδυάζεται τόσο με το κοινωνικό έργο όσο και με το επιστημονικό – ερευνητικό.

“Κοινωνικό” μέσω της εκκαθάρισης ύποπτων χώρων που στη συνέχεια αποδίδονται σ' ελεύθερη χρήση επ' ωφελεία του δημόσιου συμφέροντος. Από το 1954 μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 153.610 στρέμματα, ενώ έχουν αρθεί 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.

“Επιστημονικό – Ερευνητικό”, αφού τα ύποπτα ευρήματα (νάρκες, χειροβομβίδες, βλήματα, βόμβες κ.ά.) που έρχονται στην επιφάνεια και απενεργοποιούνται στη συνέχεια, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα και πολεμικές συγκρούσεις, βοηθώντας σημαντικά την ιστορική έρευνα. Πολλά από τα ευρήματα αυτά, αφού απενεργοποιηθούν και καθαριστούν, εκτίθενται στις προθήκες του Μουσείου που λειτουργεί το ΤΕΝΞ στην έδρα του στις Αχαρνές Αττικής, βοηθώντας σημαντικά την ανάδειξη πτυχών της νεότερης ιστορίας της χώρας.




Μία επίσκεψη στο Μουσείο του ΤΕΝΞ στο Στρατόπεδο «Λοχαγού (ΜΧ) Βασίλειου Καποτά», λειτουργεί από το 2001, δίνει μια πλήρη εικόνα, τόσο για την ιστορία του Τάγματος όσο και για την προσφορά του από το 1954 που ξεκίνησε να λειτουργεί έως σήμερα.

Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει υλικά ναρκοπολέμου και ερευνητών ναρκών, νάρκες διαφόρων τύπων και προέλευσης, ομοιώματα Αυτοσχεδίων Εκρηκτικών Μηχανισμών, καθώς και εργαλεία εξουδετέρωσης αυτών. Επίσης, πυρομαχικά και ατομικό εξοπλισμό, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών έρευνας - εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων και Υπόπτων Χώρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ως κατάλοιπα πολεμικών συγκρούσεων.




Η περιήγηση του επισκέπτη στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και η τελική εικόνα που αποκομίζει, αναδεικνύουν την αίσθηση του καθήκοντος, που διαχρονικά διακατέχει το προσωπικό του ΤΕΝΞ , που έως σήμερα έχει θρηνήσει 31 νεκρούς ναρκαλιευτές. Στο χώρο του Μουσείου υπάρχει ειδική – τιμητική αναφορά στα θύματα, που χάθηκαν στην ώρα του καθήκοντος.
To Μουσείο του ΤΕΝΞ απευθύνεται και σε σχολεία, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τη μεγάλη δράση και το πλούσιο κοινωνικό έργο που η μονάδα επιτελεί. Συνεννοήσεις για επισκέψεις γίνονται σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΣ στο τηλέφωνο 2106553181 ή στο mailgesdendhs@army.gr

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας