Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ- ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Του Παναγιώτη Λαζαρίδη, Πτυχιούχου Οικονομικής Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων- Πόσο καλά γνωρίζετε τις προϋποθέσεις  που πρέπει να πληρείτε για να λάβετε το επίδομα θέρμανσης; Παρακάτω συγκεντρώσαμε για εσάς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν υποβάλετε την αίτησή σας...






ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ;
Ως δικαιούχοι ορίζονται τα φυσικά πρόσωπα έγγαμα ή άγαμα, καθώς και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή βρίσκονται εν διαστάσει. Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται αποκλειστικά για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης, και βασική προϋπόθεση είναι ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης το ακίνητο για το οποίο υποβάλεται η αίτηση χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, ασχέτως αν είναι μίσθωση ή δωρεά παραχώρηση ή ιδιοκατοίκηση.


ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Το συγκεκριμένο επίδομα δεν μπορούν να το λάβουν όσοι σύμφωνα με τη φορολογική τους δήλωση φιλοξενούνται ή είναι εξαρτώμενα  μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013. 

1. Ως «εξαρτώμενα μέλη» του φορολογούμενου, θεωρούνται:

α) ο (η) σύζυγος, εφόσον δεν έχει ίδια φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε πηγής,
β) άγαμα τέκνα, εφόσον:
- είναι ανήλικα έως 18 ετών ή
- είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή
- είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους,
γ) τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία:
- τέκνα του φορολογούμενου,
- αδελφοί και αδελφές των δύο συζύγων,
δ) ανιόντες,
ε) ανήλικα ορφανά από πατέρα και μητέρα που έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με το φορολογούμενο ή τον/τη σύζυγο.

2. Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β`, δ` και ε` της παραγράφου 1 δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο «φορολογητέο» εισόδημα τους υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο. Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης γ` της παραγράφου 1, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο εισόδημα τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

3. Κατά την εφαρμογή της παραγράφου 2, δεν λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω κατηγορίες εισοδήματος:
α) διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο,
β) εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

4. Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα και φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται κατ` αρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται για τις ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων σχετικά με τα οποία το ανήλικο τέκνο υπέχει δική του φορολογική υποχρέωση:
α) το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 12,
β) συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο, λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.

5.Η επαγγελματική στέγη
Οι οργανισμοί, τα ιδρύματα και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα καθώς και όλες οι νομικές οντότητες.


6.Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής
Φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων τα οποία (ποσοστά) αθροιστικά αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητων, χωρίς να παίζει ρόλο εάν αυτά βρίσκονται σε ακινησία.






ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

Για να λάβει κανείς το επίδομα θέρμανσης, προσμετράται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013. Ανέρχεται στο ποσό των 12.000 για άγαμο υπόχρεο και 20.000 για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους που υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάση της περ. Β* της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:
Για να λάβει κανείς το επίδομα θέρμανσης,η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2017 (υπόχρεου και συζύγου). Για τους άγαμους δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000€ ενώ για τους έγγαμους ισχύει το ποσό των 200.000€.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ

ΖΩΝΗ Α:
Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β:
Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ:
Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ:
Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τ.μ. και έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τ.μ., με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Κλιματική ζώνη

Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό
Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε

Άγαμο
Έγγαμο / Μ.Σ.Σ. ή Μονογονεϊκή Οικογένεια
Α΄ΖΩΝΗ
25
2000
2500
Β΄ΖΩΝΗ
15
1200
1500
Γ΄ΖΩΝΗ
8
640
800
Δ΄ΖΩΝΗ
5
400
500


ΠΟΣΟ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ/ ΛΙΤΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 
Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,125 ευρώ.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ;
Η αίτηση υλοποιείται μέσω της εφαρμογής του TAXISnet ώστε να ενταχτούν οι ενδιαφερόμενοι στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για την διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος.

ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ;






Η πληρωμή του ποσού για το επίδομα θέρμανσης δίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Μπορεί να κατασχεθεί το εν λόγω ποσό;
Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ποσό του επιδόματος θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό δημόσιο. Επίσης, δεν αποτελεί εισόδημα επομένως είναι αφορολόγητο.

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ & ΠΟΤΕ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;
Το διάστημα χορήγησης της αγοράς είναι από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και 30 Απριλίου 2018 μετά από αίτηση που υποβάλετε μέχρι 31 Μαΐου 2018, για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως 15 -1-2018 η πληρωμή θα υλοποιηθεί έως 15-2-2018, για αιτήσεις από 16-1-2018 μέχρι και 31-5-3018 η πληρωμή θα γίνει έως 30 -6-2018



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας