Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ: ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ

Στην ημερίδα κατά της εγκληματικότητας που διοργάνωσαν η εφημερίδα "Εν τη Πόλει" και η διαδικτυακή τηλεόραση Focus Web TV, βρέθηκε ο Παναγιώτης Κοσμίδης, δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος, καταθέτοντας τις δικές του θέσεις



για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κατασταλεί η εγκληματικότητα στην περιοχή των Αχαρνών, εκπροσωπώντας την Αστυνομία λόγω και της επαγγελματικής του ιδιότητας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την ομιλία του:


Ο δήμος Αχαρνών είναι δήμος της Περιφέρειας Αττικής που συστάθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" Προέκυψε από τη συνένωση προϋπαρχόντων δήμων, Αχαρνών και Θρακομακεδόνων. Σε μια έκταση 107.857 τ.χμ και με πληθυσμό 106.943 κατοίκων, περιλαμβάνει τις Αχαρνές, τους Θρακομακεδόνες και ένα μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Είναι ο δωδέκατος δήμος σε πληθυσμό στην Ελλάδα και τέταρτος στην Περιφέρεια Αττικής.
Ένας από τους πιο φιλόξενους δήμους της χώρας έχει στις τάξεις του ανθρώπους από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος, όπως Ηπειρώτες, Θεσσαλούς, Πόντιους, Κρητικούς, Θρακιώτες κλπ., οι οποίοι συνυπάρχουν ειρηνικά εδώ και χρόνια.




Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια παρατηρείται σταδιακά μεγάλη έξαρση της εγκληματικότητας. Με την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια η εγκληματικότητα εξαπλώνεται ραγδαία. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον μη τιμητικό τίτλο που έχει ο δήμος μας ως ο δήμος με το μεγαλύτερο δείκτη εγκληματικότητας- παραβατικότητας στην Ελλάδα.

Λόγω της οικονομικής κρίσης σχεδόν το 30% της αστυνομικής δύναμης σε όλη τη χώρα έχει συνταξιοδοτηθεί. Και με τα μνημονιακά μέτρα, κάθε τρεις αποχωρήσεις, μια πρόσληψη, πράγμα το οποίο ούτε αυτό έχει τηρηθεί, έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αποδυνάμωση της επιχειρησιακής δύναμης της Αστυνομίας.

Η λειψανδρία που υπάρχει στο Σώμα της Αστυνομίας είναι άνευ προηγουμένου. Μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης διατίθεται στη φύλαξη στόχων επισήμων κλπ. Είναι φανερή πλέον η απουσία αστυνομικών στους δρόμους. Εκτός αυτού και πάλι  λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν ανανεωθεί τα υλικοτεχνικά μέσα που διαθέτει η Αστυνομία, όπως οχήματα, ασύρματοι, αλεξίσφαιρα κλπ.Π.χ. ένα αυτοκίνητο, μοντέλο του 2.000, με 550.000 χλμ, αξίας ούτε 500 ευρώ, να δαπανούνται ποσά άνω των 1.500 ευρώ για να συντηρηθούν.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών που ανέφερα παραπάνω είναι ότι έχουν δημιουργηθεί γκέτο ή αλλιώς φαβέλες εγκληματικότητας, σε περιοχές όπως η Αυλίζα, η Αγιά Σωτήρα, ο καταυλισμός ΚΑΠΟΤΑ, να  έχει μεταφέρει η μαφία του Μενιδίου το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, τις μάντρες κλεμμένων αυτοκινήτων κ.α. επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα άβατο παρανομίας στα πρότυπα των Εξαρχείων, με δυσκολία πρόσβασης των αστυνομικών δυνάμεων για τη διευκόλυσνη των παράνομων δραστηριοτήτων τους.

Στην Αυλίζα, την Αγιά Σωτήρα και τον καταυλισμό ΚΑΠΟΤΑ, εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας όπου εξελίσσεται καθημερινά εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, διακίνηση παράτυπων μεταναστών, κλοπές, καύση καλωδίων κατοχή και χρήση όπλων,διαταράξεις, αρπαγές τσαντών.





Αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν αστυνομικές δυνάμεις που προσέγγισαν την περιοχή προκειμένου να επιτηρήσουν ή να περιπολήσουν δέχτηκαν πυρά ακόμη και από τις ταράτσες των κτιρίων της περιοχής.

Εκτός από τους δήμους Χαϊδαρίου και Πετρουπόλεως και την κοινότητα Θρακομακεδόνων, σε όλους τους υπόλοιπους, ο πληθυσμός είναι μεικτός, αποτελούμενος από Έλληνες σε ποσοστό 70% και 30% από αλλοδαπούς. Ο αριθμός των ΡΟΜΑ που κατοικεί συνολικά στη Δυτική Αττική ανέρχεται στις 24.500

Σε αυτές τις περιοχές είναι καταγεγραμμένοι 14 οικισμοί ΡΟΜΑ και 11 χώροι προσευχής μουσουλμάνων οι οποίοι αυξάνονται ραγδαία, από την έλευση μεγάλου αριθμού ατόμων από τη Συρία και από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.  Σε Μέγαρα, Ασπρόπυργο και Περιστέρι διαπιστώνεται η μεγάλη συσώρρευση μουσουλμανικού στοιχείου και αυτό δείχνει το δείκτη εγκληματικότητας στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να περιπολούν μόνο τρεις στθμοί της Άμεσης Δράσης, 4 Ομάδες ΔΙΑΣ, ένας σταθμός τροχαίας και μίας ΟΠΚΕ. Και αυτά όταν δεν υπάρχουν έκτακτα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας Υπόψη ότι όλες οι προαναφερθείσες δυνάμεις αστυνομεύουν εκτός από το δήμο Αχαρνών και τους δήμους Άνω Λιοσίων, Φυλής και Ζεφυρίου. Δηλαδή εάν το περιπολικό βρίσκεται στην Βαρυμπόπη και πάρει ένα έκτακτο συμβάν στη Φυλή, φανταστείτε πότε θα φτάσει και ποια θα είναι τα αποτελέσματα.

Όταν ένας αστυνομικός αντιστοιχεί σε 3.000 άτομα σε μια περιοχή όπου η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα έχουν χτυπήσει κόκκινο από καιρό, τότε το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων απορρυθμίζει την κοινωνική ζωή.

Στην ούτως ή άλλως υποβαθμισμένη πόλη μας έχουν την έδρα τους, τρία- τέσσερα μεγάλα στέκια τοξικομανών και εμπόρων ναρκωτικών. Η διακίνηση γίνεται στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη των ελάχιστων αστυνομικών, οι οποίοι προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Αλλά δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η παρουσία χρηστών στην περιοχή, σχετίζεται με μια σειρά παραβατικών πράξεων, όπως μικροκλοπές και διαρρήξεις, οι οποίες και αποτελούν την μάστιγα για την περιοχή. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών, η δύναμη είναι ανεπαρκείς για να καλύψει τις ανάγκες ενός δήμου που υπολογίζεται πως έχει φτάσει τους 140.000 κατοίκους.

Επειδή πιστεύω ότι η πρόληψη είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για την αποτροπή κάθε εγκληματικής πράξης πρέπει άμεσα το Κράτος να προβεί σε προσλήψεις αστυνομικών.

Για το κεφάλαιο δικαιοσύνη: σημαντική "ανάσα" στη χωριτικότητα των φυλακών έδωσε ο νόμος 4322/2015, γνωστός και ως νόμος Παρασκευόπουλου, με τον οποίο περισσότεροι από 2.000 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Οι αντιδράσεις για αποφυλακίσεις καταδίκων υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες το τελευταίο διάστημα, αφού υπήρξαν δεκάδες περιπτώσεις που κατέληξαν να διαπράττουν εκ νέου αξιόποινες πράξεις.  Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το νομοθέτημα απέδωσε οικονομικά, καθώς από το 2015 μέχρι και σήμερα οι δαπάνες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.





Προβλέπει δηλαδή την απόλυση υπό όρους εφόσον έχει συμπληρωθεί το 1/10 για ποινές έως τρία έτη, το 1/5 για ποινές έως πέντε έτη, τα 2/5 για ποινές έως 10 έτη καθώς και αν συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος έκτισης αναφορικά με ποινές άνω των 10 ετών. Εκτός αυτού δεν μπορεί το πρωί να γίνεται σύλληψη από τους αστυνομικούς και το απόγευμα να αφήνονται ελεύθεροι και να συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους.

Τρανό παράδειγμα αυτών είναι η συμμορία ανηλίκων που δρα στην περιοχή της Αγιάς Σωτήρας, σταματώντας διερχόμενα αυτοκίνητα και πεζούς, να τους κλέβουν, να τους χτυπούν και να δημιουργούν φθορές στα οχήματά τους.  Αυτοί έχουν συλλφθεί 17 φορές και άλλες τόσες έχουν αφεθεί ελεύθεροι γιατί έτσι προστάζουν οι νόμοι.  Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην γνωρίζει τι γίνεται στο δήμο Αχαρνών. Πολλοί υπουργοί και βουλευτές κατά καιρούς έχουν αναδείξει το πρόβλημα αυτό και στη Βουλή.  Τελικά όλοι το γνωρίζουν αλλά κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία να δώσει λύση. Έχω καταλάβει ότι τελικά δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να σταματήσει αυτή η κατάσταση που ζούμε ειδικά μετά το 2004.

Ίσως κάποιους να τους συμφέρει ο δήμος Αχαρνών να είναι το κέντρο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών όπως και όλων των κοινών εγκλημάτων που υπάρχουν στον ποινικό κώδικα. Βέβαια μία απλή διαπιστωτική καταγραφή της πραγματικότητας ελάχιστα ωφελεί χωρίς να συνοδεύεται από δέσμη προτάσεων για λύση του προβλήματος της εγκληματικότητας που μαστίζει σήμερα το δήμο μας. Προτάσεις που για την υλοποίησή τους απαιτείται η αγαστή και ειλικρινής συνεργασία της κρατικής μηχανής και της δημοτικής αρχής αλλά και όλων των φορέων και υγιών δυνάμεων του τόπου.

Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να παραμένει απλώς παρατηρητής της διαμορφωθείσας κατάστασης, παραμένοντας ουδέτερος ή απαθής, απέναντι στο φαινόμενο της εγκληματικής δράσης που ευθύνεται επηρρεάζοντας το σύνολο του φάσματος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης μας. Η Πολιτεία οφείλει να ενσκύψει πάνω στο πρόβλημα που ταλανίζει μεταξύ άλλων την περιοχή μας, τον τόπο που γεννηθήκαμε και ζούμε καθημερινά δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις προς εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας από τους πολίτες αλλά και της εμπιστοσύνης  απέναντι στους θεσμούς. Όλοι έχουν το δικαίωμα και συνάμα την υποχρέωση να συμβάλουν στην αποτύπωση εκείνων των προτάσεων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του κοινού μας σκοπού που δεν είναι άλλος από τη δραστική μείωση της εγκληματικότητας και την ανακούφιση των συμπολιτών μας από τις συνέπειές της.

Οι δικές μου προτάσεις είναι οι εξής:
α. Άμεση ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των Α.Τ. Αχαρνών, Ολυμπιακού Χωριού και Αστυνομικού Σταθμού Θρακομακεδόνων.
β. Ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Αστυνομίας
γ. 24ωρες περιπολίες οχημάτων ως εξής: 4 σταθμοί Άμεσης Δράσης μόνο στην περιοχή των Αχαρνών. Ένας σταθμός μόνο για την περιοχή Θρακομακεδόνων και Βαρυμπόμπης, τρεις σταθμοί Ασφαλείας για τις Αχαρνές, 4 ομάδες ΔΙΑΣ για την περιοχή των Αχαρνών, τρεις σταθμοί τροχαίας για την περιοχή των Αχαρνών, ένας σταθμός τροχαίας για την περιοχή Θρακομακεδόνων και Βαρυμπόμπης, τρεις ομάδες ΟΠΚΕ μόνο για την περιοχή των Αχαρνών, μόνιμα μία διμοιρία ΜΑΤ με έδρα το Α.Τ. Αχαρνών.
δ. Ζητάμε την άμεση κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και την αυστηροποίηση των νόμων για το κοινό έγκλημα.
ε. Να αλλάξει ο νόμος για την ηχορύπανση από απλό πταίσμα σε πλημμέλημα
ζ. Να γίνει κακούργημα ο νόμος περί άσκοπων πυροβολισμών. Επίσης η φωταγώγηση όλων των δρόμων από τη δημοτική αρχή προκειμένου να αποθαρρύνει τυχόν εγκληματικές πράξεις.

Τώρα σχετικά με τη γεωγραφία της εγκληματικότητας στο δήμο Αχαρνών. Ο δήμος μας χωρίζεται σε 31 υποπεριοχές. Βάση στατιστικών στοιχείων αναφέρω κατά περιοχή το είδος εγκληματικότητας- παραβατικότητας που υπάρχει και ποιες ομάδες το διαπράττουν.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω για την περιοχή της Αγίας Άννας, έχουμε ληστείες, κλοπές και μικροκλοπές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και περαστικούς. Δρουν κυρίως ΡΟΜΑ, αλλοδαποί και χρήστες.




Για την περιοχή της Αυλίζας έχουμε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών από ΡΟΜΑ, άσκοπους πυροβολισμούςαπό πυροβόλα όπλα κυρίως από ΡΟΜΑ, ληστείες, κλοπές, μικροκλοπές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και περαστικούς. Δρουν κυρίως ΡΟΜΑ, αλλοδαποί και χρήστες. Ηχορρύπναση από ΡΟΜΑ

Για την περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων έχουμε ληστείες, κλοπές και μικροκλοπές σε καταστήματα, αυτοκίνητα περαστικούς. Δρουν κυρίως ΡΟΜΑ και αλλοδαποί.

Είναι η ώρα των λύσεων και των πράξεων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μαγικές λύσεις ούτε να προβαίνουμε σε ευχολόγια και να διαιωνίζεται η παρούσα κατάσταση η οποία τραυματίζει καθημερινά τους κοινωνικούς ιστούς της πόλης μας, απογοητεύει τους συμπολίτες μας και δημιουργεί τις συνθήκες για την υπανάπτυξη και την περιθωριοποίηση.

Κράτος- Δήμος και Πολίτες καλούνται να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις για την πάταξη αυτού του φαινομένου που κλονίζει την εμπιστοσύνη μας προς τους θεσμούς της συντεταγμένης Πολιτείας αλλά και τη Δημοκρατία. Θα πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη απέναντι στην εγκληματικότητα, το οφείλουμε στους εαυτούς μας και προπάντων στη νέα γενιά της πόλης μας που αγωνίζεται για την πραγματοποίηση των δικών της ονείρων.

Η εγκληματικότητα στέκεται τροχοπέδη απέναντι στην κοινωνική ευημερία και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο που γιγαντώνεται με την αδιαφορία μας.
Οφείλουμε να διατρτανώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην εγκληματική πράξη και τους θιασώτες της και να δείξουμε την ακλόνητη βούληση μας για μια πόλη χωρίς εστίες εγκλήματος, που θα αναπτύσσεται, θα δημιουργεί και θα παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την περιφρούρηση του αναφαίρετου δικαιώματος για ζωή και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το διακύβευμα μεγάλο, όμως με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, την ανάληψη στοχευμένων δράσεων και την κινητοποίηση των κατάλληλων υγιών δυνάμεων μπορεί να γίνει πράξη, η καταπολέμηση και η τελική νίκη απέναντι στην εγκληματική δραστηριότητα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε δίνοντας τη δική μας απάντηση απέναντι σε αυτούς που θέλουν να υποβαθμίσουν την πόλη μας κάνοντάς τη γνωστή μόνο για την εγκληματικότητά της.

Η αλλαγή είναι στο χέρι μας. Τα παιδιά μας ζητούν να τους κληροδοτήσουμε μια καλύτερη πόλη. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε σήμερα σε αυτό το αίτημά τους.

Για να δώσουμε ένα ηχηρό παράδειγμα και σε άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Θα δώσουμε τον αγώνα μας και θα κερδίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας