Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Ίλιον και Πετρούπολη ανάμεσα στις πρωταθλήτριες πόλεις πρασίνου στην Ελλάδα

Πετρούπολη και Ίλιον φαίνεται να κρατούν τα σκήπτρα των πρωταθλητριών πόλεων πρασίνου αφού οι πολίτες τις κατέταξαν σε υψηλές θέσεις έναντι άλλων.
Ωστόσο όπως φαίνεται οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι όσον αφορά στους χώρους πρασίνου στη χώρα και συγκεκριμένα στις πόλεις που διαμένουν ή επισκέπτονται. Με άριστα το 10 οι Έλληνες βαθμολογούν τους χώρους πρασίνου στην Ελλάδα με 6,1 μ.ο. Πιο αναλυτικά τον Απρίλιο του 2016 το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, δημιούργησε το WWF GreenSpaces, μια καινοτόμο, δωρεάν εφαρμογή για κινητά. Έναν χρόνο αργότερα, συνολικά 9.000 πολίτες έχουν αξιολογήσει μέχρι τώρα, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις.




Με την εφαρμογή οι πολίτες μπορούν «να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις, να βρουν νέα μέρη για να βγουν βόλτα με τα παιδιά ή τον σκύλο τους, να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να συναντηθούν με φίλους. Ωστόσο το κυριότερο πλεονέκτημά της είναι η δυνατότητα που δίνει στους πολίτες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τους χώρους πρασίνου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας» όπως τονίζουν οι άνθρωποι της οργάνωσης.

Δυστυχώς όμως όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα φαίνεται πως η χώρα μας έχει πολύ δρόμο να βαδίσει μιας και μόλις και μετά βίας αγγίζει τη βάση.

Σε επίπεδο Δήμων τώρα   η Πετρούπολη (μ.ό.7,7) και το Ίλιον (μ.ό. 7,7) είναι μερικές από τις περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία.




«Το WWF GreenSpaces είναι η φωνή των πολιτών για το πράσινο της πόλης τους. Η άποψη τους, όπως καταγράφεται μέσα από την εφαρμογή, δείχνει ότι όλες οι δημοτικές Αρχές μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους δημότες και να τους φέρουν ξανά στο πράσινο της γειτονιάς και της πόλης τους.Καλούμε λοιπόν τις δημοτικές Αρχές να μελετήσουν εποικοδομητικά την άποψη των πολιτών και να προβούν άμεσα σε πρωτοβουλίες για περισσότερο και καλύτερο πράσινο» λέει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς.

Και καταλήγει λέγοντας πως "αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι, δημοτικές Αρχές και πολιτεία, ότι το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Χρειάζεται επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι οι χώροι πρασίνου δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία αλλά χώροι ζωντανοί για τους πολίτες».