Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Π. Γρηγοριάδης: Κλειδί στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης η σωστή λειτουργία του Συμβουλίου

Άρθρο του Παναγιώτη Γρηγοριάδη- Βασικός συντελεστής για τη δομή και τη λειτουργία μίας οργανωμένης κοινωνίας είναι το Συμβούλιο

Οι απαρχές της δημιουργίας οργανωμένων κοινωνιών από τον άνθρωπο, προέκυψαν από ένα και μοναδικό όργανο το οποίο ονομάζεται «Συμβούλιο». Η λέξη συμβούλιο σημαίνει ότι μαζί με άλλα μέλη της κοινωνίας εκφράζω την άποψή μου για να ληφθούν σωστές αποφάσεις για το κοινό καλό.
Για να έχουν αξία οι αποφάσεις του συμβουλίου αλλά και οι απόψεις που διατυπώνονται μέσα σε αυτό, θα πρέπει το συμβούλιο να διέπεται από κανόνες οι οποίοι σχετίζονται με:
·         την ακριβή προσέλευση στο χρόνο που ορίζεται η έναρξη της συνεδρίασης, ώστε όλοι να έχουν ενημερωθεί για όλες τις απόψεις που ακούστηκαν σε αυτό.

·         την  τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί στην αρχή του συμβουλίου από  τον εκάστοτε ομιλητή.

·         την κατάλληλη προεργασία από κάθε συμμετέχοντα ώστε οι προτάσεις που κατατίθενται να είναι ώριμες και να εκφράζονται εν συντομία.

·         τον σεβασμό προς κάθε άλλο ομιλητή και τις απόψεις που καταθέτει.

·         την επανάληψη των συμβουλίων σε εύλογο χρονικό διάστημα για θέματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί και για τα οποία δεν έχουν παρθεί αποφάσεις έως ότου βρεθεί η κατάλληλη λύση.

·         την κλήτευση ειδικών σε θέματα τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης επεξήγησης προκειμένου να παρθούν σωστές αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην άμεση υλοποίησή τους.

·         την δυνατότητα επιλογής των ικανότερων στελεχών τα οποία κατόπιν αξιολόγησης, στην πορεία του χρόνου θα εκπροσωπούν το συμβούλιο και τις συλλογικές του αποφάσεις.

Όλοι οι παραπάνω κανόνες που πρέπει να διέπουν το συμβούλιο είναι το «κλειδί» για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μία κοινωνία. Αυτοί οι κανόνες και μόνο αυτοί, μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν ένα υγιές παρόν και ένα επιτυχημένο μέλλον. 
Παναγιώτης Γρηγοριάδης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Νέα Δύναμη»