Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ- ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ- ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Του Παναγιώτη Λαζαρίδη, Πτυχιούχου Οικονομικής Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων- Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ως προς τις κατηγορίες των δικαιούχων αλλά και τα κριτήρια ένταξης αφού το νέο ΦΕΚ αποδεσμεύει






ουσιαστικά το ΔΕΔΔΗΕ από τις αιτήσεις, οι οποίες πλέον υποβάλλονται στο www.idika.gr.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΦΕΚ της 1ης Φεβρουαρίου 2018 στο οποίο δημοσιεύεται η εν λόγω απόφαση, αλλάζουν οι κατηγορίες των δικαιούχων αλλά και τα κριτήρια βάσει των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν ή όχι στο ΚΟΤ. 




ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ;
Η απάντηση είναι ΟΛΟΙ!
Ακόμα και αν είστε ήδη δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου, θα πρέπει εκ νέου να υποβάλλετε αίτηση σε διαφορετική περίπτωση απεντάσεστε αυτόματα στις 30 Απριλίου.  

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝΟι δικαιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. 

Για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου δικαιούχοι ορίζονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Η δεύτερη κατηγορία δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ορίζει εισοδηματικά κριτήρια, πραγματικά ή τεκμαρτά έτσι όπως προκύπτουν από τις τελευταίες φορολογικές εκκαθαρισμένες δηλώσεις. 




Αναλυτικότερα για τη δεύτερη κατηγορία τα κριτήρια έχουν ως εξής:

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το εισοδηματικό όριο είναι στις 9.000€.
Για νοικοκυριό που αποτελείται από δυο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος έχει το εισοδηματικό όριο είναι  13.500€.

Για νοικοκυριό που αποτελείται από δυο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δυο ανήλικα μέλη το εισοδηματικό όριο είναι  15.750€.

Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και δυο ανήλικα μέλη ή μονογονεικη οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη το εισοδηματικό όριο είναι 18.000€.


Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δυο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεικη οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη το εισοδηματικό όριο είναι 24.750€.




Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεικη οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη το εισοδηματικό όριο είναι 27.000€.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για νοικοκυριά που έχουν στην σύνθεση τους άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 8.000€.

Καθώς και για οικογένειες που έχουν μέλη τα όποια χρήζουν ανάγκης μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών η οποία παρέχετε κατοίκων και είναι απαραίτητη για την ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 15.000€.

Επίσης για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500€κ αι για κάθε ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250€ μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500€ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ανώτατο όριο των 31.500 € αυξάνεται κατά 8.000€ για οικογένειες με αναπηρία ή 15.000€ για οικογένειες με άτομο που χρήζει μηχανικής υποστήριξης όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.




2: Να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού, ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία έως το ποσό των 120.000€ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000€ για κάθε προσθετό μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000€.

3: Τα μέλη του νοικοκυριού δεν πρέπει να εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και δεν δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.


ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΑΙΤΗΣΗ;




Οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΚΟΤ υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσα από το ειδικό πρόγραμμα της Η.ΔΙ.Κ.Α. (www.idika.gr) από την 15 Φεβρουαρίου 2018.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού ή από την σύζυγο του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομα του ή της συζύγου του. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ΚΟΤ λαμβάνετε μόνο για την κύρια κατοικία. Οι αιτήσεις ένταξης στο ΚΟΤ υποβάλλεται κάθε χρόνο από τους δικαιούχους και κάθε φορά εντός (1) μηνός από την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασης των δηλώσεων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο ΚΟΤ.

ΟΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Το Κ.Ο.Τ. αφορά το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης και έως τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης που εμπίπτουν για κάθε κατηγορία δικαιούχου. Τα όρια κατανάλωσης( 120 ημερών) για τιμολόγηση με ΚΟΤ Α* και ΚΟΤ Β*:
Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το όριο κατανάλωσης του τετραμήνου είναι 1400 kwh.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δυο ενήλικα μέλη ή μονογονεική οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος το όριο κατανάλωσης του τετραμήνου είναι 1600 kwh.
Για νοικοκυριό που αποτελείτε από δυο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεική οικογένεια με δυο ανήλικα μέλη το όριο κατανάλωσης του τετραμήνου είναι 1700 kwh.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και δυο ανήλικα μέλη ή μονογονεική οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη το όριο κατανάλωσης του τετραμήνου είναι 1800 kwh.




Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο ή δυο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεική οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη το όριο κατανάλωσης του τετραμήνου είναι 1900 kwh.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεική οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη το όριο κατανάλωσης τετραμήνου είναι 2000 kwh.

Να τονιστεί ότι για κατανάλωση μικρότερη των 200 kwh ανά τετράμηνο, δεν υπολογίζετε η έκπτωση του ΚΟΤ. Επίσης για νοικοκυριά που έχουν άτομο ή άτομα με αναπηρία άνω των εξήντα επτά της εκατό (67%) το όριο κατανάλωσης αυξάνεται κατά 300 kwh,για νοικοκυριά που έχουν άτομο ή άτομα που χρήζουν ανάγκης μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών τα όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kwh.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο άτομο προστίθεται κατανάλωση 200 και για κάθε επιπλέον ανήλικο άτομο προστίθεται καταναλωση100 kwh. Με ανώτατο όριο κατανάλωσης των 2400 kwh, στην περίπτωση ατόμου με αναπηρία(67%) και άνω στην οικογένεια προσθέτονται ακόμα 300 kwh επιπλέον πέρα του ορίου των 2400kwh, καθώς και στα νοικοκυριά με άτομοo που χρήζει ανάγκης μηχανικής υποστήριξης προσθέτονται επιπλέον 600 kwh πέρα του ορίου των 2400 kwh.

ΤΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΧΩ;
Έκπτωση στην χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε €/kwh:

ΚΟΤ Α*- 0,075€/kwh

ΚΟΤ Β*- 0,045€/kwh.

Υπολογίζεται με βάση τις τιμές χρέωσης προμήθειας του οικιακού τιμολογίου που έχει επιλέξει ο εκάστοτε πελάτης και επί αυτόν θα υπολογίζει ο προμηθευτής την έκπτωση του ΚΟΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας