Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

"Χαστούκι" στον νέο Πρόεδρο του Δ.Σ. Αχαρνών κ. Ρούσσα το άρθρο του Σωτήρη Ντούρου

Ακόμη και σε παραίτηση προκαλεί τον προσφάτως εκλεγέντα Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρούσσα, ο τέως δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος μιας και ΄όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο του ο δήμαρχος φαίνεται να  τον σέρνει από τη μύτη. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά όλο το άρθρο του κ. Ντούρου.
Την Τρίτη 30/5/17 είχε οριστεί Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με πρόσκληση που μας είχε στείλει το γραφείου δημοτικου συμβουλιου και αφού είχαν περάσει 2,5 ολόκληροι μήνες από την προηγούμενη συνεδρίαση!

Λογικό ήταν, μετά από τόση καθυστέρηση να είναι δεκάδες τα θέματα που θα είχαν μαζευτεί. Συγκεκριμένα ήταν 70 τακτικά θέματα και ποιος ξέρει πόσα έκτακτα θέματα θα έφερναν την ώρα της συνεδρίασης. Οι εισηγήσεις των θεμάτων (όχι όλων, γιατί τα σοβαρά θέματα τα άφησαν χωρίς εισήγηση επί τούτου) ήταν 250 σελίδες περίπου!!

Γνωρίζοντας ότι με αυτές τις συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν να συζητηθούν σοβαρά τα θέματα, με πρωτοβουλία ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων, την οποία συνυπογράψαμε, υποβλήθηκε επιστολή στον πρόεδρο του ΔΣ, τον κ. Ρούσσα, στην οποία εξηγούσαμε ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί σοβαρή συνεδρίαση με τόσα πολλά θέματα. Αν υπολογίσουμε 10’ στο κάθε θέμα θα θέλαμε 700’ δηλαδή περισσότερο από 11 ώρες! Την επιστολή την υπογράψαμε 19 Σύμβουλοι, σχεδόν δηλαδή το μισό Δημοτικό Συμβούλιο!!

Δεν προτείναμε τίποτα φοβερό ή αδύνατο. Παρακαλέσαμε τον Πρόεδρο να συζητηθούν τα 70 θέματα σε 2 ή 3 συνεδριάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οριστούν μέσα σε μια εβδομάδα.
Αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα σύσσωμη η αντιπολίτευση να απέχει, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η σύγκληση του συμβουλίου.

Το πρόβλημα έχει μια πρακτική διάσταση και μια πολιτική που είναι πολύ πιο σοβαρή. Η πρακτική είναι ότι δεν είναι δυνατόν να «ξεπετάμε» θέματα που ορίζουν το μέλλον της πόλης μέσα σε λίγα λεπτά. Το μέγιστο πολιτικό ζήτημα είναι η απαξίωση του σοβαρότερου θεσμού της πόλης που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο που εξέλεξε ο αχαρναικός λαός.






Ποια ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη αν κρίνουμε από την ιστορία των προσώπων; O Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρούσσας, αγνοώντας το αίτημα των 19 Δημοτικών Συμβούλων εξέδωσε νέα πρόσκληση η οποία είναι αντιγραφή της προηγούμενης! Δηλαδή πάλι 70 θέματα!
Η μόνη εξήγηση είναι ότι το έκανε κατ’ εντολήν απλά για να απαξιώσει την λειτουργία του ΔΣ καθώς και τους Συμβούλους που αντέδρασαν!!!!

Η ιστορία της αυτοδιοίκησης στον Δήμο Αχαρνών έχει καταγράψει πολλούς και άξιους Προέδρους του ΔΣ. Φαντάζεται κανείς τον Γιάννη Παπαδήμα, ή τον Δημήτρη Κατσανδρή, ή τον Μιχάλη Νικολακάκο ή τον Γιάννη Γρηγοριάδη ή τον Τάκη Ντούρο ή τη Μαρία Χαριτίδη, να είχαν τέτοια απαξιωτική συμπεριφορά προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή ακόμα και τον ίδιο το θεσμό του Προέδρου που υπηρέτησαν;

Αλλά τι να περιμένει κανείς. Πτώχευσαν τον Δήμο, απαξιώνουν το Συμβούλιο συνειδητά, διοικούν με αυταρχισμό, διώχνουν τον ελεγκτή υπάλληλο που ελέγχει τις πληρωμές των τιμολογίων και δεν τον αντικαθιστούν και πολλά άλλα βέβαια.

Κλείνω με την γνώμη, ότι ο Πρόεδρος πρέπει να καταλάβει, ότι σε αυτή τη θέση είναι για όλο το Συμβούλιο και για όλους τους Συμβούλους, ώστε η σύμπνοια στα βασικά τουλάχιστον ζητήματα να έχει θετικό αντίκτυπο στους δημότες. Δεν είναι κανένας Πρόεδρος του Κασσαβού ή του εκάστοτε Δημάρχου που τον πρότεινε.

Αλλά, αν είναι τελικά τον Πρόεδρο να τον σέρνουν από τη μύτη, ας παραιτηθεί για να επιστρέψει στο ρόλο του χωρίς βούληση καθοδηγούμενου συμβούλου!

Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επιστρέψει στο δημοκρατικό ρόλο που έχει, ως εκλεγμένο σώμα από τους δημότες.